Téma: |
Re: Recepty sterilizovaných jídel |
Text: |
Já zavařuji pouze maso. Maximálně týden před odjezdem nakoupím čerstvé libové maso a během jednoho večera vše zavařím. Mám velkou teflonovou pánev, na které osmažím osolené maso nakrájené na menší kousky (filetky) s cibulkou. Podle druhu masa je někdy lehce podusím (ne úplně do měkka). Teprve do zavařovacích sklenic přidávám koření. Jedna várka masa z pánve mi vystačí na 2 a kousek sklenic, tzn. že vyrábím i „maso více barev“. Šťávy z pánve samozřejmě moc není. Dávám si pozor abych do sklenic nenalila více jak 1/3 šťávy, zbytek mase zůstane nezalitý. Mám zkušenost, že když je v zavařovačce moc tekutin, při zavařování vybublá až ke gumičce víčka a to se pak „nechytne“. Používám nová víčka jakékoliv barvy, protože červená jsem už 20 let v obchodě neviděla. V Chorvatsku pak k masu přidám čerstvou zeleninu (lečo), rajčatový protlak nebo jen trochu instantní jíšky, podle toho jaké jídlo má být výsledkem mého snažení. Studené zavařené maso (např. filety z kotlety, kuřecí nebo krůtí) používám také pro přípravu „vydatné svačiny“ při celodenních výletech. Závěrem moje zásada: Nikdy se nerozpakuji svou podomácku vyrobenou konzervu vyhodit, když mám podezření, že není úplně v pořádku!!!! |
Přidáno: | 3.6.2009 07:40 |
Autor: |
Vladka (neregistrovaný) |