Téma: |
Re: Grilování v Chorvatsku |
Text: |
Ahoj,
právě jsem se vrátil z Chrovatska (Igrane) a griloval tam. Po instruktáži od domácího to vypadalo následovně:
- ryby jsem kupoval přímo do rybářů brzy ráno
- hned jsem je vykuchal, opláchl, prosolil, lehce popeřil a naložil do olivového oleje, proložil větvičkami rozmarýnu, který tam roste skoro všude
- večer rozdělal gril (dřevěné uhlí)
- těsně před položením ryb na rošt větvičkou rozmarýnu důkladně rozpálený rošt několikrát potřít olivým olejem ( z nádobky s rybama)
- položit ryby na rošt a potírat je sem tam zase tím rozmarýnem namočeným do oleje
- rošt měl být překvapivě co nejblíže uhlí (cca 2-3cm nad)
- takto to šlo velmi rychle, pár minut z každé strany
- servírovalo se na nerezový podnos, ryby se prokládaly větvičkama rozmarýnu, který se ještě nachvíli daly opražit na rošt
- chuť byla vynikající
- postupně jsme dospěl k tomu, že nejlepší je skutečně Orada a Brancin. Zubatca jsem nesehnal.
- zkoušel jsem i chobotnice (stejný postup jako u ryb), ale to se domácímu moc nelíbilo, oni prej chobotnice pečou nebo vaří. Chutnaly ale dobře. Dále jsem zkusil Lokardu (taky šla a Salpu - nic moc.
- Ještě bych se tu chtěl zeptat, jaké máte zkušenosti s cenama ryb. U rybářů mi přišly dražší než v obchodě. Orada a Brancin za 80-100kuna/kg u rybářů, v obchodě tak za 60kun. Ryby druhé třídy u rybářů 40-60kun, obchod 10-30kun. |
Přidáno: | 24.7.2011 01:14 |
Autor: |
Pepa (neregistrovaný - IP: 90.179.38.***) |